Mobiele Overheid

Geplaatst op 27 april 2011 door Folkert Ringnalda

Op 7 en 8 maart jl. werd het ICE Amsterdam gehouden in de Westergasfabriek; Mobile Strategies Platforms & App Development. Eén dagdeel was ingeruimd voor Mobile Government. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik skeptisch was, maar dit bleek onterecht! Spreekstalmeester Arjen Hof van GovUnited opende de parallelsessie met de vraag of de overheid al aan mobiele toe is gezien het feit dat de overheid al moeite genoeg heeft om een fatsoenlijke website in de lucht te helpen!? De sprekers die hierna volgden waren opvallend eensluidend; ‘open data by default’. De rol van de overheid is het beschikbaar stellen van data. Het ontwikkelen van applicaties is een taak die de markt op zich moet nemen. In Nederland hebben een aantal gemeenten in navolging van de VS (appsfordemocracy.org) wedstrijden georganiseerd voor bedrijven en individuen om relevante applicaties te ontwikkelen op basis van data die door de overheid ter beschikking worden gesteld. De Gemeente Amsterdam is één van de volgers in deze (AppsforAmsterdam). Frank Kresin van het kenniscentrum en medialab de Waag Society stak zijn enthousiasme niet onder stoelen en banken en hield een warm pleidooi voor Open Data (complete,raw, timely, widely available, machine readable, accessible, open formats, open license) en voor wedstrijddeelname. Tijs van den Broek van TNO heeft een vergelijkend onderzoek gedaan naar hoe in het buitenland wordt omgegaan met open data (rapport) en het zit er aan te komen dat open data (by default) verankerd gaat worden in de Europese wetgeving. Overigens moeten we niet verwachten dat Open Data tot meer vertrouwen in de Overheid gaat leiden. Onderzoek wijst wel uit dat Open Data tot meer economische activiteit (en daarmee groei) leidt. Paul Suijkerbuijk, project manager Open Data van de ICTU hield een keynote over trends – natuurlijk zijn de groeicijfers van mobiel indrukwekkend (maar vele sprekers gingen hem hierin voor). De conclusie, die je op basis van deze sprekers kunt trekken is, dat de overheid wel degelijk geleerd heeft en een verstandige stap terug doet zodat er meer mogelijkheden voor de markt ontstaan.

Gepost in categorie: Events

Reacties

Plaats reactie zonder facebook account

Anoniem