Agile Open 2011: Agile & Fixed Price = No Go?

Geplaatst op 11 november 2011 door Folkert Ringnalda

1 reactie

Op 3 en 4 november vond in Dieren het Agile Open Holland plaats. Ruim 50 deelnemers wisselden ervaringen uit op en rond Agile. Dit gebeurde naast keynotes op beide dagen middels het concept van Open Space conferences.

Maar wat is Agile
‘Agile’ betekent letterlijk: behendig, lenig. In de ICT staat het voor softwareontwikkeling in korte overzichtelijke perioden van vaak niet meer dan een maand, soms zelfs hooguit een week. Deze perioden heten ‘iteraties’ en zijn als het ware kleine projecten op zich zelf.
Het ontwikkelteam werkt bij Agile ontwikkeling onderling zeer intensief samen, communiceert persoonlijk met elkaar en veel met andere belanghebbenden in het project. Het team probeert aan het einde van iedere iteratie vrijwel altijd iets bruikbaars op te leveren. Na iedere iteratie heroverwegen de ontwikkelaars de projectprioriteiten.

Binnen Agile zijn er weer veel stromingen maar ze hebben allemaal als overeenkomst dat ze zich afzetten tegen de watervalmethodiek.
De meest gebruikte en daardoor bekendste methodiek is Scrum. Vaak hoor je dan ook dat Scrum synoniem is aan Agile maar dat is dus niet zo. Scrum bestond al voor het woord Agile er kwam. Daarna kwamen  Crystal Clear, Extreme Programming (1996), Adaptive Software Development, Feature Driven Development, en DSDM (1995), Kanban, Lean, Smart use cases.

Kritiek

Uiteraard is het makkelijk kritiek te hebben op het manifest:

  • gebrek aan structuur en noodzakelijke documentatie
  • werkt alleen met ervaren ontwikkelaars
  • omvat onvoldoende softwareontwerp
  • vereist te veel culturele verandering
  • kan leiden tot moeilijkere contract-onderhandelingen
  • het lijkt een hoog knuffelgehalte te hebben
  • geen allesomvattende documentatie wordt nogal eens verward met geen documentatie

En dan zijn er nog invloeden van derden. Met name marketeers zijn moeilijk mee te krijgen. Vinden vaak het principe geweldig maar leggen dan een deadline vast waar niet aan te tornen valt. Hierdoor krijg je een combinatie van time-managment en Agile. Waterval wil niet want doorgaans leveren marketingbureaus geen (kloppende) documentatie.

Gelukkig kan je je wel weer overal in certificeren maar is dat zinvol? Grote bedrijven sturen 70 man naar een 2-daagse cursus scrummaster om ze daarna bij een klant in te zetten. Voor wie nu gecertificeerd is in Scrum is de backlog verplicht maar de goeroe van Scrum heeft net besloten dat dat niet meer zo is. (en wel 2 wisten dat)

Het manifesto is moeilijk toe te passen op fixed-price projecten. Uiteraard zijn er veel voordelen door de interactie, samenwerking maar het inspelen op veranderingen kan leiden tot verwarring en irritaties. Backlog ontbreekt vaak, productowner moet altijd beschikbaar zijn maar is dat vaak niet. Verkoop geen iteraties, de klant wil een eindproduct.

Na 2 dagen kom ik tot de conclusie dat er eigenlijk geen ideale Agile methode is.
Wel dat op dit moment de iteratieve manier van werken meer slagingskans heeft. Je kan waterval ook iteratief inzetten maar dat wordt wel heel moeilijk.
Vastbijten in 1 voorgeschreven methode levert echter ook veel onduidelijkheid wat je weer niet zou verwachten.
Tijdens het examen scrummaster zoek je naar de antwoorden die volgens Jeff Sutherland voorgeschreven is, niet naar wat past binnen jouw team/project. Wel veel lol gehad maar geloof dat ik maar 1 antwoord vond kloppen.

Conclusie : gebruik de methodes die er zijn en haal daar de beste elementen uit die passen bij jouw team. Leg dat vast en werk daarnaar.
Een volgend project kan gewoon weer anders. Er zijn bij elk project teveel factoren waardoor je je niet vooraf kan binden.

Gepost in categorie: Events

Reacties

Plaats reactie zonder facebook account

Anoniem

  1. Agile Open Holland update « Best of Agile Agile Open Holland update « Best of Agile

    […] http://www.wowww.nl/2011/11/11/agile-open-2011-agile-fixed-price-no-go/ Share this:TwitterFacebookVind ik leuk:LikeWees de eerste om post te waarderen. […]