Agile Open 2013 – een Open Space Event

Geplaatst op 26 september 2013 door Marja Doedens

Vrijdag de 13de september bezocht ik met collega Joke het evenement ‘Agile Open’ in Lunteren. Op een prachtlocatie bij ‘De Lunterse Boer‘ kwamen ongeveer 50 mensen die ‘iets met Agile hebben of willen krijgen’ uit het hele land en zelfs van over de grens bijeen om met elkaar aan de slag te gaan in een zogenaamd ‘Open Space Event‘. Deze opzet maakt dat je ervaring van de dag erg persoonlijk is. Immers: de keuze die je maakt in sessies is persoonlijk. Niemand gaat met dezelfde ‘bagage’ naar huis.

Er waren veel concullega’s uit het Noorden aanwezig, mede doordat Sandra Warmolts één van de trekkers van het evenement was en zij haar vele relaties in het Noorden had weten te motiveren tot deelname. Mijn dag begon, na een tweetal kennismakingsspellen, met een KanBan-simulatiegame van Erik Buitenhuis. Even testen, omdat hij de week erna bij een klant met die game aan de slag wilde. Een leuke starter. En een aardige game, die een aantal basiskenmerken van KanBan goed duidelijk maakt.

Vervolgens in een sessie met Marc Evers over Metrics, Measurements and Targets. Een open discussie, waarbij alle aanwezigen op basis van kennis en ervaring hun visie gaven. Marc adviseerde een boek van Robert Austin over het meten van performance in organisaties.  

Na een  overheerlijke lunch door naar een sessie over Portfolio Planning versus Sprint Planning met Ferdinand Veldmans. Het dilemma van strategische product portfolio’s op een hoog niveau versus de Agile Sprint Planning. Hoe hecht je die twee aan elkaar? En hoe kan je ook een Portfolio Planning meer Agile opzetten? Het Scaled Agile Framework kwam even voorbij als theoretische optie, maar het was vooral een uitwisseling van ervaringen en inzichten in hoe dit op diverse plaatsen werd gedaan.

Door naar Jan Willem Zijlstra, die op zijn nieuwe klus bij een grote klant (overheid) geconfronteerd werd met een chaotische projectplanning, schuivende deadlines en onduidelijkheid over product owners. Hij vroeg in zijn sessie om hulp: hoe kon hij van chaos naar KanBan komen? De andere aanwezigen daagden hem uit op het vraagstuk: waarom KanBan, hoe zitten de relaties, wie heeft er baat bij, etc. en kwamen vervolgens met advies. Benieuwd wat Jan-Willem er van heeft meegenomen en vooral: wat hij er inmiddels mee heeft gedaan!

Als laatste sessie bezocht ik “Learn from Agile Stories’ van Patrick Steyaert en Arno Korpershoek. Dat was een zeer interessante actieve sessie, waarbij zij ons meenamen in een methode die ze samen hadden ontwikkeld om teams te laten leren van Agile verhalen. Op basis van ervaringen werden gemeenschappelijke kenmerken onderkend. Die kenmerken moesten worden geclusterd en vertaald naar één waarde. De waarden werden vervolgens voorzien van de meest positieve en de meest negatieve consequentie. En die werden tenslotte weer geclusterd en per cluster voorzien van een ‘archetype’. Het klink wat complex en dat was het ook. Zonder deze uitleg zou je kunnen zeggen dat je door verhalen met zijn allen te delen en te kwalificeren op zoek gaat naar gemeenschappelijke waarden en archetypen. Als je die identificeert en als team onderkent heb je een gezamenlijk begrippenboek gemaakt, op basis van je eigen ervaring, waarmee je teamgedrag, projectzaken en ontwikkelingen met elkaar kunt duiden.

Al met al was het een mooie dag. Waarbij het zo is dat de deelnemers in een dergelijke Open Space opzet de kwaliteit en de toegevoegde waarde van de dag bepalen. En die was voor mij goed. Als relatieve newbie kon ik veel leren, heb ik veel nieuwe contacten gelegd en voor mezelf een beeld gekregen van hoe de Agile wereld een beetje uitziet. Dank aan organisatoren en op naar de volgende! 

 

Gepost in categorie: Agile, Events

Reacties

Plaats reactie zonder facebook account

Anoniem