Drupal

Het nummer 1 open source content management systeem!

 • meer dan 25.000 standaard modules
 • meer dan 1.900 thema’s

Drupal is het content management systeem waarmee een website/content tot leven komt. Van blog tot webwinkel, Drupal kan het allemaal. Drupal is “out of de box” een krachtig Content Management Systeem dat goed integreert met uw bestaande (backend) systemen en uw organisatieprocessen optimaal ondersteunt. Drupal wordt in dit verband ook wel getypeerd als een Enterprise Content Management Systeem (eCMS).

Officiële website van Drupal: drupal.org

Drupal out-of-the-box

‘Out-of-the-box’ betekent de functionaliteit die beschikbaar komt bij een standaard installatie en configuratie van Drupal (hierbij is sprake van een minimum aan programmeer werkzaamheden!)

Wanneer er specifieke wensen nodig zijn dan kan er geput worden uit meer dan  10.000 uitvoerig geteste modules. Mocht hiermee die specifieke wens niet vervuld worden dan kan Wowww! daarvoor een module ontwikkelen.

Deze functies zijn o.a:

 • Aanmaken en wijzigen van Blogberichten en Pagina’s;
 • Aanbieden en beheren van commentaar/reacties op blogberichten;
 • Aanmaken en beheren van gebruikers (rollen, rechten ed.);
 • Zoeken binnen website;
 • Beheer van blokken met content;
 • Aanmaken en beheren van Forum;
 • Aanmaken en beheren van Polls;
 • Aanmaken en beheren van (contact-)formulieren;
 • Contentsyndicatie via RSS etc;
 • Beheren van afbeeldingen (incl. automatisch schalen, kleurveranderingen of draaien)
 • Meertaligheid;
 • Versiebeheer van blogberichten;
 • Uitgebreid Menubeheer;
 • Gebruikers- en webstatistieken.

People, Search & Content

Als marketeer is het belangrijk om te weten of en hoe uw website gevonden wordt. Een website heeft in principe twee soorten bezoekers; mensen en zoekmachines. De programma code van Drupal is zodanig opgezet dat zoekmachines uw website goed kunnen vinden, doorzoeken en indexeren. Hierdoor zal bij relevante zoekopdrachten uw website beter scoren binnen de (natuurlijke) zoekresultaten. Zoekmachines zijn vooral gericht op “metadata” die de content omschrijven. Met de taxonomie van Drupal is content in een handomdraai omschreven door middel van tags.

Lees hier meer over de richtlijnen van Google.

Content is King!

Ondanks de uitstekende technische condities van Drupal is waardevolle content King!  Omdat het beheer van Drupal overzichtelijk werkt kan content eenvoudig geactualiseerd worden. Lees hier meer over wat Google belangrijk vindt.

Snelheid

Google heeft vorig jaar prijsgegeven dat zij de prestatie, snelheid, van uw website meer gaat laten meewegen in hun zoekalgoritme. Presteert uw website goed dan prefereert Google uw website boven een andere die trager reageert. Snelheid wordt belangrijker. Hoe groot uw website ook is, Drupal presteert uitstekend.

Lees meer over zoekresultaten en snelheid

Bezoekers

Zoekmachines zijn belangrijk voor uw website maar misschien is het nog wel belangrijker wat bezoekers op de website doen of wat zij juist niet doen.

Statistieken

Drupal is makkelijk uit te breiden met modules die precies weergeven wat gebruikers op uw website doen (bijvoorbeeld met modules als Google Analytics, Omniture en Web Trends) Deze uitbreidingen geven direct inzicht in het gedrag van bezoekers en zoekmachines. Met deze gegevens kan de website effectiever en efficiënter aangepast worden.

Achtergrond SEO (bron: Wikipedia)

Ontwikkelen en onderhoud

Drupal is opgezet dat modules en thema’s los ingestoken kunnen worden. Dit heeft als voordeel dat de basis schoon blijft en een upgrade gemakkelijker uitgevoerd kan worden. Omdat Drupal open source is worden de modules vaak teruggegeven aan de community. Hierdoor kunnen andere ontwikkelaars deze modules gebruiken en/of aanpassen naar eigen smaak. Dit heeft als voordeel dat bijzonder veel verschillende modules beschikbaar zijn die gratis gebruikt mogen worden.

Google+

Meest geïnstalleerde modules drupal

 1. views
 2. cck
 3. token
 4. pathauto
 5. filefield
 6. imagefield
 7. imageapi
 8. administration menu
 9. imagecache
 10. date

Drupal stats

Drupal installaties: > 7 miljoen
Drupal plugins: + 12.000
Drupal themes: + 1.300
Drupal ontwikkelaars: 7298

Technical specs

Drupal is geschreven in PHP en gebruikt MySQL als database.

Drupal 6 Drupal 7
PHP 5.2 5.3
MySQL 4.1 5.0.15 + PDO extension
Server apache 1.3 / 2.x apache 1.3 / 2.x
OS Unix/Linux, OS X Windows, IIS Unix/Linux, OS X Windows, II