WordPress

WordPress als oplossing

WordPress is ooit ontwikkeld om snel en eenvoudig een weblog op te kunnen zetten. Met WordPress kunt u binnen 5 minuten een blog opzetten. Tegenwoordig is WordPress veel meer dan een simpel content management systeem. Er zijn meer dan 10.000 verschillende modules waarmee WordPress als blog, website, webwinkel ed. ingezet kan worden. WordPress is open source dat betekent dat iedereen gratis de software kan downloaden en aan kan passen.

Officiële website is: wordpress.org

Keep it simple…..

WordPress is van oorsprong een blogsysteem en vanuit dat oogpunt zijn de techniek en functionaliteit erg simpel gehouden. Het invoeren van een tekstbericht/tekstartikel staat voorop. WordPress is in de loop der jaren een krachtiger en uitgebreider CMS geworden. Dit heeft als gevolg dat er standaard meer functionaliteiten beschikbaar zijn en er minder geprogrammeerd hoeft te worden. Daarnaast is het eenvoudig uit te breiden met modules die vrij beschikbaar zijn. Hierdoor kunnen nog meer functionaliteiten aan WordPress toegevoegd worden.

Ook het design van een wordpress website is tegenwoordig makkelijker op maat te maken en kent eigenlijk geen grenzen meer.

WordPress: Out-of-the-box

‘Out-of-the-box’ betekent de functionaliteit die beschikbaar komt bij een standaard installatie en configuratie van WordPress (hierbij is sprake van een minimum aan programmeer werkzaamheden!) Bij een standaard installatie komt WordPress met de volgende functionaliteiten:

 • Aanmaken en beheren van Blogberichten;
 • Aanbieden en beheren van commentaar/reacties op blogberichten;
 • Pagina’s aanmaken en wijzigen;
 • Gebruikersbeheer (rollen & rechten);
 • Front & Backend ineen of gescheiden;
 • Zoeken;
 • Beheer van menu en blokken met content;
 • Contentsyndicatie RSS etc;
 • Afbeeldingen invoegen en toevoegen blogberichten.

Syndication

De kreet “content is king” wordt geregeld gebruikt om aan te geven hoe belangrijk content voor uw website is. Regelmatig content vernieuwen wordt gewaardeerd door zoekmachines. Met WordPress is een nieuw artikel zo op uw website geplaatst.
Met de opkomst van social media zoals Facebook, Twitter, Google+, LinkedIn etc is het delen van content nog belangrijker geworden.

RSS feeds zijn belangrijk en een makkelijke manier om uw content te delen. WP biedt standaard RSS feeds van uw content.
Om via verschillende sociale media uw content te verspreiden zijn handige plugins beschikbaar gemaakt door de community.

Met een WordPress installatie kunt u makkelijk meerdere sites beheren. Dit geeft als voordeel dat u als marketeer snel actiesites kan opzetten.

Ontwikkeling en onderhoud

WordPress werkt met plugins en thema’s. Deze kunnen los ingestoken worden. Dit betekent dat de basis ongewijzigd blijft en daardoor moeiteloos geupgrade kan worden. Dit heeft als voordeel dat uw website altijd veilig blijft. Wel moet u er aan denken de site zeer regelmatig te controleren op updates.

Plugins en thema’s worden vaak ontwikkeld en weer teruggegeven aan de community. Hierdoor zijn er heel veel plugin’s en thema’s beschikbaar voor verschillende functionaliteiten.

Relevante artikelen:

29 november 2011: Survey says: WordPress leads Open Source CMS market (bron: ReadWriteWeb)

Meest geïnstalleerde plugins wordpress

 1. Akismet
 2. contact form 7
 3. Jetpack
 4. Wordfence
 5. Yoast WP SEO
 6. Woocommerce
 7. iThemes security
 8. wordpress importer
 9. Google XML Sitemaps

Bekende wordpress sites:

www.nrcnext.nl

www.iphoneclub.nl

Wordpress stats

Wordpress downloads: >32.5 miljoen
Wordpress themes: >2,788
Wordpress plugins: >34,338

Technical specs

Wordpress
PHP 5.2.4
MySQL 5.0
Server apache 1.3 / 2.x, Nginx
OS Unix/Linux, OS X Windows, IIS