Cloud Services

De ‘cloud’ staat symbool voor het Internet. Cloud Services zijn softwarediensten die op en via het internet worden aangeboden. Het beheer, de updates en ontwikkelingen aan de applicaties/software zijn in handen van de leverancier van Cloud Services. Zakelijke toepassingen (bijvoorbeeld email, opslag van bestanden, computer rekencapaciteit ed.) kunnen via een webinterface benaderd worden. Op deze manier is het niet noodzakelijk voor gebruikers om eigen kennis en hardware in huis te halen; er wordt een hogere efficiĆ«ntie bereikt tegen gereduceerde kosten. Het principe is dat je betaalt voor wat je gebruikt, niet voor wat je bezit!

Cloud Services zijn de afgelopen jaren zeer volwassen geworden en velen maken er gebruik van zonder dat ze zich hiervan bewust zijn (Gmail, Dropbox, Google Apps). De trend is dat steeds meer softwareproducenten overstappen naar het aanbieden van softwarediensten (bijvoorbeeld Microsoft Cloud OS). Velen zijn van mening dat dit de discussie over ‘closed source’ versus ‘open source’ overbodig maakt.

“Veel voor weinig”

De voordelen van Cloud Services zijn flexibiliteit en kostenefficiency (veel functionaliteit voor relatief weinig kosten). Een nadeel kan zijn dat maatwerk lastiger te implementeren is. Als organisatie dient men zich aan te passen aan de aangeboden generieke functionaliteit. Om dit nadeel te ondervangen worden vaak hybride oplossingen ingezet. Bijvoorbeeld een organisatiespecifieke applicatie waarbij de data-opslag en rekenkracht door de ‘Cloud’ geleverd worden.

Wowww! werkt met cloud services van Amazon, Google en een aantal meer gespecialiseerde aanbieders. De ruime expertise op het gebied van software-architectuur, -ontwikkeling en beheer, zijn we instaat om uit het ruime aanbod de juiste cloud oplossing te selecteren en te implementeren.

Relevante sites:

MS Cloud OS

Cloud.Google.com